Textilimportörerna har valt att stödja två viktiga projekt som för hållbarhetsarbetet i textilbranschen framåt: STWI och Mistra Future Fashion.
Effektiv användning av vatten
Sweden Textile Water Initiative (STWI), där företag i alla de nordiska länderna kan bli medlemmar, har sedan 2010 arbetat med att följa vattnets roll i textilproduktionen. Trettiotalet medlemmar har tillsammans tacklat utmaningar genom att ta fram riktlinjer relaterade till vatten, kemikalier och elförbrukning i produktionsprocessen för textil respektive läder. Devisen är att företag tillsammans och med ett gemensamt angreppssätt kan driva en global förändring för en hållbar textil- och läderproduktion.
Sedan 2013 har STWI utbildat fabrikspersonal inom resurseffektivisering i tillverkningsländer – 2013-2014 endast Indien, sedan 2015 även i Kina, Bangladesh, Turkiet och Etiopien – med goda resultat. Förra året sparades 2,5 miljoner kubikmeter vatten vilket motsvarar fyra fyllda Globen eller en årlig vattenförbrukning för över 500 indiska familjer. Fabrikerna fick en avkastning på över 89 % på de ganska småskaliga investeringar som genomfördes första året.
Textilimportörerna stöttar STWI för att medlemsföretag på detta konkreta sätt kan ta sig an och mäta miljöutmaningar. I och med den utökade årsredovisningslagen som från och med 2017 innehåller krav på hållbarhetsredovisning, så behöver fler företag redovisa insatser på hållbarhetsområdet. Som medlem i STWI får företagen mätbara resultat att redovisa.
Sweden Textile Water Initiative välkomnar fler medlemmar. Frågor om STWI besvaras av Elin Weyler, Network manager STWI, elin.weyler@siwi.org.
Forskning för hållbart mode
Mistra Future Fashion är ett av världens största forskningsprogram på hållbart mode. Organisationen växer stadigt och många partners är engagerade. Nyligen anslöt sig bland annat Nudie Jeans, Swedish Stockings, Sveriges Konsumenter till aktörer som H&M, Filippa K, Houdini, KappAhl, I:Co och Lindex.
Programmet lyfter strategisk design som centralt för att ställa om till en cirkulär process, där man redan i designstadiet planera för plaggets användning och återvinning. Här undersöks hur lång tid ett plagg förväntas finnas, hur det påverkar val av material och produktion, och vad som skiljer ”fast” och ”slow fashion”.
Vidare inkluderas nya affärsmodeller när användningen av klädesplagg ska maximeras, via uthyrning, pre-owned, vintage, delning. Och det undersöks vad som faktiskt är hållbart – vilka fibrer och tekniker? För att kunna bli cirkulär måste återvinning ske på plats. Mer om programmet finns på www.mistrafuturefashion.com samt @mistrafashion.